Merhaba,

Bu makalemizde, en çok kullanılan hosting terimlerinden bir derleme yaptık. Sık kullanılan bu terimler ve anlamlarını inceleyerek, hosting dünyası hakkında faydalı bilgiler elde edebilirsiniz.


Domain Türkçe anlamıyla “alan adı”dır. Bu ad belirli bir IP adresine karşılık gelmektedir. Örneğin bir web sitesine bağlanmak için IP adresini yazabiliriz fakat akılda kalması zor olduğu için bu IP ‘ler domainlere bağlanmıştır. Böylelikle direk domain ismi ile sitelere ulaşma kolaylığı sağlanmıştır.
DNS DNS, domain ve IP arasında bağlantı sağlayan bir protokoldür. DNS sistemi diye birşey kullanılmasaydı blog.performans.net adresine girmek için IP adresini yazmak zorunda kalacaktınız.
FTP Türkçe anlamıyla dosya transfer protokolüdür. Görevi TCP/IP kullanarak dosya transferi yapmaktır. Bunun için FileZilla gibi programlar bulunmaktadır. Masaüstü programların yanı sıra web tabanlı FTP programları da mevcuttur.
HTTP Bir sunucu ile son kullanıcının (internet kullanıcı) arasındaki bağlantıyı/veri akışını düzenleyen sistemdir. Bir siteye başında http olmadan bağlanmaya çalıştığınızda bunu tarayıcınız engeller ve başına http koyar. Çünkü http sayesinde bağlanmak istediğiniz sitenin verilerine ulaşır. Aksi takdirde bağlantı başarısız olacaktır.
HTTPS HTTP bağlantının şifrelenmiş halidir. Sunucu ve son kullanıcı arasındaki bağlantıyı kriptolayarak sağlar. Bu sistemi kurumsal ve e-ticaret sitelerde çok görürsünüz. Gün geçtikçe portal/kişisel sitelerde de kullanılmaya başlanmıştır.
IIS Microsoft tarafından üretilen web sunucu yazılımıdır. Windows Server işletim sistemleri için üretilmiştir. Son zamanlardaki güncel versiyonlarıyla PHP desteği de bulunmaktadır.
IP İnternet dediğimiz ortam değişkendir, sürekli veri alışverişinin olduğu tüm sanal ortama internet diyebiliriz. Bir verinin uzak bir sunucuya gönderilmesi IP üzerinden olur.
NAMESERVER Türkçe anlamıyla isim sunucusudur. Yukarıda DNS ‘in tanımını okuduysanız bunu kolaylıkla kavrarsınız. DNS, IP ve domain arasında bağlantı oluşturur. Bir kişi blog.performans.net yazıp girmeye çalıştığında o sitenin ip adresine yönlendirilir. Bu yönlendirmeyi DNS yapar. DNS yönlendirmeyi yapmak için nameserverları kullanır. Yani nameserverlar hangi domainin hangi IP adresine yönlendirilmesi gerektiğini bilir ve DNS ‘e bu konu hakkında bilgi verir. DNS ‘te nameserverdan aldığı veriye göre kullanıcıyı domainden IP ‘ye yönlendirir.
VMWARE Sanallaştırma yazılımıdır. Görevi birçok işletim sistemini tek bilgisayar/sunucu üzerinde çalıştırmaktır. Basit bir örnek vermek gerekirse, Windows 7 kurulu bilgisayarınıza Linux, Windows XP ‘de kurabilir ve bunları aynı zamanda yönetebilirsiniz.
FQDN FQDN, alan adlarının (domainlerin) tümünü kapsar. Yani siteniz.com bir domaindir, www.siteniz.com ve subdomain.siteniz.com ‘un birleşmesi sonucu FQDN oluşur. Kısaca bir domainin tüm özelliklerini kapsayan bir sistem diyebiliriz. Domaininizin uzantısı da FQDN ‘ye dahildir.
Bandwidth Hizmet aldığınız hostinginizin trafik limiti de denebilir. Örneğin ziyaretçileriniz bir anda sitenize girip çok işlem yaparsa bu trafiğinizi artırır. Belli bir seviyeden sonra trafik limitinizi aşarsanız siteniz bundan sonrası için ulaşılamaz veya çok yavaş olur. Bazı firmalar limit geçen siteleri geçici olarak komple kapatabilir.