Merhaba,

SSH ekranı bildiğiniz üzere Linux sistemlerde oldukça işe yarayan ve işlerimizi pratikleştiren bir yönetim aracıdır. SSH hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Bu konumuzda sizlere normalde 1 tek ekrana sahip olan SSH ‘in nasıl daha fazla ekran şeklinde kullanılabileceğini anlatacağız.

Bunun için sisteminize aşağıdaki komutu kullanarak screen modülünü kurmalısınız;

yum install screen

Kurulumun ardından Screen modülünü başlatmak için terminale;

screen

yazmanız yeterli. Bu komutu uyguladıktan sonra artık yeni bir shell yani ssh yani terminal pencereniz olacak.

Örneğin bu pencerede bir komut çalıştırıp ardından ana ssh ekranına dönüp oradan da farklı bir komut ile işlem yapabilirsiniz. Kısaca sunucunuzda aynı anda birden fazla ssh ekranından işlem yapmanızı sağlar bu komut.

screen yazıp enterladıktan sonra size yeni bir ssh ekranı oluşturduğunu söylemiştik. Bu ekranı çalışır vaziyette bırakıp ana ssh ‘a dönmek için CTRL + a tuş kombinasyonunu kullanın.

Ana ssh ‘tan az önce açmış olduğunuz yeni ssh ‘a tekrar dönmek için ise screen -r yazmanız yeterli.

Eğer yeni açtığınız ssh ‘ı komple bitirmek ve sadece ana ssh ‘ın kalmasını isterseniz yeni ssh ‘a screen -r yazarak girip ardından exit yazmanız yeterli.

Böylelikle sunucunuzda sadece ana ssh ekranınız kalmış olacak. Ne kadar çok ssh ekranı açarsanız sunucunuz o kadar çok performans harcamak durumunda kalacaktır.

Örneğin 2 veya daha fazla ssh ekranı açtığınızda bunları ana ssh ‘tan screen -ls komutu ile görebilirsiniz. Örneğin;

30517.pts-0.area (Detached)
        12784.pts-0.area (Detached)

Bu komut çıktısına göre ana ssh haricinde 2 tane daha ssh ekranımız var. Örneğin alttakine girmek için;

screen -r 12784

komutunu yazmanız yeterli.

Bu komutla birlikte 12784 PID numaralı ssh ekranına bağlanmış olacaksınız. Bu ssh ekranını komple kapatmak için exit yazmanız yeterli. Geriye 1 ana ssh ve 30517 PID numaralı ssh ekranınız kalacak. Ardından bu kez 30517 PID numaralı ssh ekranına girip exit yazdığınız takdirde sadece ana ssh ekranınız kalmış olacak.