Linux ‘un dosya sistemi Windows ‘a göre biraz daha farklı. Örneğin Windows ‘ta bir yazılım kurduğunuzda programın tüm dosyaları tek bir klasörde toplanır. Genelde C diskinizin Program Files klasöründe tutulur.

Linux ‘ta ise programın döküman dosyaları farklı bir klasörde, config dosyaları farklı bir klasörde ve diğer dosyaları da türlerine göre farklı çeşitli dizinlerde tutulur.

Kısaca Windows yazılımları tek bir dizinde, Linux ise türlerine göre farklı dizinlerde tutmaktadır. Windows kullanan herkes Program Files, System32 gibi klasörlerin hemen hemen ne işe yaradığını ve içlerinde neler barındırdığını bilir. Peki Linux ‘ların sistem klasörleri türlerine göre nasıl ayrılıyor.


/ : Burası Linux ‘in en üst düzeyini belirtir. Yani Linux ‘u bir ağaç gibi düşündüğümüzde kök kısmı burasıdır. Her şey, tüm dosya ve dizinler buradan başlar. Kısaca root dediğimiz yer bu kısımdır.

/bin : Linux ‘ta kullandığımız komutların dosyaları burada tutulmaktadır. Ek olarak root düzeyindeki kullanıcıların kullandığı programlardan bazıları da bu dizinde tutulabilir.

/dev : Bir nevi driver dosyaları da diyebiliriz. Linux ‘un desteklediği tüm aygıtların dosyaları burada tutulmaktadır.

/etc : Sık kullanılan bir dizindir. Zira sistemin tüm konfigürasyon dosyaları burada bulunur.

/home : Bu dizin kullanıcılar için ayrılmıştır. Kullanıcıların sunucuyu kullanma amacına göre bu klasörün içeriği değişebilir. Örneğin WHM-cPanel sunuculardaki hosting hesapları /home dizini altındadır.

/lib : Linux ‘un tüm kütüphane dosyaları burada saklanır.

/proc : Sistemin kullanım, performans, süreç, hafıza gibi bilgilerinin tutulduğu bir dizindir.

/root : Direkt / dizininden farklıdır. / kök dizindir yani en üst seviyedir. Fakat /root ise root kullanıcının ev dizinidir.

/tmp : Geçici dosyalar burada bulunur.

/usr : Dökümantasyon, bazı kütüphaneler, linux çekirdek kodları, bazı sistem dosyaları burada tutulur.

/var : Log, e-mail gibi sürekli güncellenip değişen veriler burada tutulur. Plesk Panel kullananların hosting hesapları /var/www/vhost dizini altında yer almaktadır.