Web sitenizin SEO ‘sunun yani Google sıralamalarında iyi bir yere sahip olmasını istiyorsanız, yayın altyapınıza ( hosting, server ) önem vermelisiniz.


SEO (Search Engine Optimization) Türkçe anlamı ile “Arama Motoru Optimizasyonu“, en genel tanımı ile sitenizi kullanıcılara ve arama motorlarına en uygun hale getirmek. Özellikle son 2-3 yıldır bu konuda büyük çalışmalar yapılıyor, her webmaster ( web siteyi yöneten / teknik kısmıyla ilgilenen ), kendi çapında denemeler yapıyor. Yabancı dili olanlar ise yabancı forumlarda / sitelerde araştırmalar yapıyor.

Performans.Net ailesi olarak size bu konuda bilinmesine rağmen fazla uygulanmayan bir öneri vereceğiz. Tek kelime ile altyapı!
Altyapı derken kastettiğimiz ise yer sağlayıcı firmanızın size sunmuş olduğu hizmet. Sonuçta yazılım altyapısıda var elbet fakat biz işin elektroniksel teknik kısmından söz ediyoruz. Diyelim ki kişisel bir blog açmak istediniz. Bunun için 10 GB disk kapasiteli bir hosting seçmenize gerek yok, 5 GB yeterlidir. Belki zamanla büyük bir portala dönüşmek istersiniz o zaman işler başka tabii. Kişisel blog değil de video sitesi açtığınızı düşünün. O zaman bırakın 10 GB ‘ı size 20 GB bile yetmez. Bu durumdan da görülüyor ki siteden siteye bu konu değişkenlik göstermektedir.

Peki hosting / serverların önemi sadece disk kapasitelerinden mi? Elbette hayır, zira disklerinin türleri de önemli. SSD diskler son teknolojidir ve normal disklere göre daha fazla performans elde edebilirsiniz. Bu ve bunun gibi diğer özelliklerin tek amacı ne peki? Hepsinin tek amacı hız! Bir internet kullanıcısı sitenize girdiğinde sayfanız hemen açılsın mı istersiniz yoksa 3-4 saniye bekledikten sonra mı açılmalı? Sonuçta biz televizyon programı değiliz ki saniyelerden kar elde edelim 🙂 .

Google neyi seviyor diye düşündüğümüzde zaten durumun çok açık olduğunu göreceksiniz. Google, kullanıcı neyi severse onu seviyor. Kendinizi bir an için normal internet kullanıcısı gibi düşünün. Bir konu araştırıyorsunuz ve ilgili aramanızda siteye girdiniz. Girdiniz fakat sizi biraz bekletti. Biz insanlar çok sabırsız varlıklarız saniyelerin bile önemi var deyip çıktınız. Zaten böyle yapıyoruz, en azından çoğumuz böyle yapıyor. Haliyle siteden çıkma oranı artıyor ve Google bizi sıralamada düşürüyor.

Sağlam bir altyapıya sahip olmak için disk kapasitenize, diskinizin türüne, trafik limitinize, ram gücüne ve diğer teknik detaylarını mutlaka inceleyin.

Son söz olarak “Altyapınızı güçlü tutun ve rakip sitelere karşı 1-0 öne geçin” tavsiyesi verebiliriz.