Site taşımak için cPanel, Directadmin veya Plesk Panel gibi server yönetim panellerinin migration (transfer) bileşenlerini kullanabiliriz. Fakat bazı durumlarda bu bileşenler hatalı, eksik taşıma yapabilir. Eğer ki taşıma işlemini manuel olarak yapmayı düşünüyorsanız o zaman şu protokolleri sırayla uygulayın;

1) A sunucusundan B sunucusuna transfer edeceğinizi düşünürsek ilk olarak A sunucusuna girip httpdocs, public_html gibi sitelerinizin tüm dosyalarının bulunduğu dizinin içindeki tüm web site dosyalarınızı bilgisayarınıza indirin.

2) Ardından A sunucunuzdaki veritabanı yönetim sistemine girip web sitenizin veritabanının yedeğini indirin.

3) Ardından B sunucusunda, taşımak istediğiniz web siteniz için hosting hesabı ve veritabanı oluşturun.

4) Ardından indirmiş olduğunuz web site dosyalarınızı B sunucunuzdaki hosting hesabınıza atın.

5) Ardından yedeğini indirdiğiniz veritabanını B sunucunuzdaki hosting hesabınızın veritabanına içe aktar yöntemiyle aktarın.

6) Yazılımsal olarak son bir hamle de B sunucunuza attığınız dosyalar arasında veritabanı bilgilerinizin yer aldığı konfigürasyon dosyasını B sunucunuzdaki veritabanı bilgileriyle güncelleyin.

7) Son olarak alan adınızın nameserverlarını (DNS) yeni sunucunuza göre düzenleyin.

Uyarı: Eğer ki A sunucunuzda sitenizi kapatmayıp hala çalıştırıyorsanız ve mail servislerinin de aynı şekilde çalışmasını durdurmadıysanız, A sunucunuzda bulunan bir mailden size mail atıldığında mailler yeni sunucunuz olan B sunucusuna değil A sunucunuzdaki maillerinize gider. Çünkü mail sistemler şu şekilde çalışmakta, ilk olarak kendi sunucumda böyle bir adres var mı diye bakar ve bulamazsa dış sunucuları arar.

Bu durumda A sunucusuna soruyor ve böyle bir mail servisinin çalıştığını görünce hiç dış sunucularla uğraşmayıp buraya iletiyor. O yüzden sitenizi kapatmasanız bile askıya alıp A sunucusunda yani eski sunucunuzda deaktif olmasını sağlayabilirsiniz veya en azından mail serverınızı deaktif yapabilirsiniz.

 

Comments

  1. Pingback: Linux SCP Komutu Kullanımı