Uptime anlam olarak aktif halde kalma süresi denilebilir. Örneğin sunucunuzun hiç kapanmadan ne kadar kaldığını düşünün. Bu açık/çalışır kalma süresi, sunucunuzun uptime oranını belirler.

Uptime oranı ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir. Zira sürekli hizmeti kesilen bir sunucu kimsenin işine yaramaz. Web sitenizi yayınladığınız sunucunun sürekli arıza çıkardığını ve sitenizin bağlantısının sürekli koptuğunu düşünün. Kimse sitenize bir daha uğramaz. En azından büyük bir çoğunluğu…

Peki Uptime Oranı Nasıl Yüksek Tutulur?

Network Gücünüz
Uptime oranını yüksek tutmak için hizmet verdiğiniz sunucunuzun, hiç kesinti yaşamadan olabildiğince fazla aktif kalması gerekir. Bunun için de sunucunuzun network altyapısının güçlü olması gerek. Mesela sunucunuzu internete bağlamanızı sağlayan internet servis sağlayıcıları vardır. Türk Telekom, SuperOnline bunlardan sadece birkaçı…

Eğer siz sunucunuzu internete bağlamak için sadece Türk Telekom ‘dan hizmet alırsanız, Türk Telekom ‘da çıkabilecek herhangi bir arızadan ötürü sunucunuzun internetle bağlantısı kopar. Yani hizmeti aksar… Ama hem Türk Telekom hem de SuperOnline ‘dan hizmet alırsanız bu kez network altyapınızı 2 servis sağlayıcı kullanarak güçlendirmiş olursunuz ve herhangi biri hizmet vermeyi aksattığında diğer firma sayesinde internet bağlantınız kopmaz. Bu şekilde internet servis sağlayıcınızı ne kadar çok artırırsanız network altyapınız da o kadar güçlenmiş olur.

Elektrik Altyapınız
Sunucunuzun sürekli elektriğe bağlı kalması uptime oranı için çok önemlidir. Herhangi bir elektrik kesintisinde hizmet vermeyi kesecekse bu sakıncalıdır. Bu durumda sisteminizde jeneratör, yedek elektrik sistemi, UPS-kesintisiz güç kaynağı kullanmanız faydalı olacaktır.

Hack Saldırıları
Sunucunuzda hizmet verdiğiniz web sitenizin herhangi bir yazılımsal açığı varsa hacker tarafından sunucunuz tamamen root seviyesinde ele geçirilebilir. Hacker bu sayede sunucunuza birçok donanımsal/yazılımsal hasar verebilir. Sunucunuzda mutlaka güvenlik duvarı kullanmanızı tavsiye ederiz.