Merhaba,

Bu makalemizde sizlere WHM hakkında tanımlayıcı ve çalışma sistemini açıklayan bilgiler vereceğiz.

WHM kısaca hostinglerin yönetimini kolaylaştıran bir yazılımdır. Önemli olan nokta şudur ki WHM ‘i hosting/sunucunun en üst yetkilisi kullanır. Örneğin CPanel ‘i son kullanıcı(müşteri, hizmeti alan kişi) kullanır. Kısaca CPanel gibi son kullanıcının işlerini kolaylaştıran yazılımları da kontrol eden bir yazılım var. Buna da WHM diyoruz.

WHM ‘e bağlanmak için;

Güvenli port: https://siteniz.com:2087 veya sunucu ip adresi:2087 (ör: 125.125.125.125:2087)
Normal Giriş: http://siteniz.com:2086 veya sunucu ip adresi:2086 (ör: 125.125.125.125:2086)

WHM ile Neler Yapabilirsiniz?

Temel olarak hosting paketi oluşturabilirsiniz. Bu oluşturduğunuz hosting paketini silebilir, değiştirebilirsiniz. DNS alanları oluşturabilir ve bunların yönetimini sağlayabilirsiniz.

Son zamanlarda kullanımı oldukça artan SSL sertifikalarının da yönetimini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Elbette bu saydıklarımız sadece temel kısmıydı. WHM ‘in daha yüzlerce özelliği bulunmaktadır.

WHM ‘in Kullanım Alanları Neler?

WHM, bayi(reseller) hosting sistemlerinde kullanılmaktadır. Bayinizi istediğiniz özelliklere göre gruplandırabilir, istediğiniz şekilde yönetimini sağlayabilirsiniz. Farklı kullanıcılarınız için farklı CPanel hesapları açabilir ve bu hesaplara da müşterinize göre farklı yetkiler verebilirsiniz. Örneğin CPanel üzerinden tüm sitenin yayın akışını bozabilecek bir ayar yapılandırması mevcut olabilir, ve bu CPanel ‘i kullanacak müşteriniz de tecrübesiz olabilir. Bu gibi durumlarda müşterinizin bu ayarı yapılandırma yetkisini elinden alabilirsiniz. Böylece müşterileriniz tecrübe ve bilgilerine göre yetki açarak her yönden güvenlik oluşturmuş olursunuz.

Bununla birlikte VPS WHM paneli de mevcuttur. Yukarıda bahsettiğimiz bayilik sistemi için WHM panelinden farklıdır. VPS WHM direk sunucuda root yetkisine sahiptir. Bu yüzden rWHM denmektedir. Reseller WHM ile ayarlarınız kısıtlıdır fakat VPS WHM ile çok fazla yetkiye sahip olursunuz.

Son olarak Dedicated(Kiralık Sunucular) için de WHM panelinden bahsedelim. Az önce bahsettiğimiz VPS WHM gibidir. Tek farkı VPS WHM ‘de donanım bölüöü kısıtlanmıştır. Fakat Dedicated WHM tüm donanım üzerinde yetkilidir.