Merhaba,

Bu makalemizde “IIS Nedir? Ne İşe Yarar? Bilgisayarınıza IIS Nasıl Kurabilirsiniz?” sorularına cevap vereceğiz.


IIS, Windows sunucuların yayın yapmasına olanak sağlayan ve Windows sunucuların altyapısını oluşturan bir sunucu yazılımıdır. Görevi Windows sunucularına istek yapan istemcilere yanıt vermektir.

IIS kullanmak için illa ki servera ihtiyacınız yoktur. Normal Windows ev bilgisayarınıza IIS kurarsanız ve gerekli yapılandırmaları yaparsanız kendi ev bilgisayarınızı bile sunucu olarak kullanabilirsiniz. Elbette normal sunucu hizmetleri kadar performans beklemeyin.

IIS ‘yi kurarak localhostunuzda da çalışma yapabilirsiniz. İnternette yayın yapmanızı gerektirmeyen durumlarda localhostunuzda çalışıp işini halledebilirsiniz.

Not: Bilgisayarınızda Visual Studio yüklü ise otomatik olarak IIS ‘de yüklenmiş demektir.

IIS ‘yi Nasıl Kurabilirim?

IIS normalde güncel Windows sürümlerinde kurulu geliyor fakat pasif halde oluyor. Tek yapmanız gereken aktifleştirmek.
Bunun için “Denetim Masası” na gidin. “Programlar” seçeneğini tıklayın. Aşağıdaki ekran karşınıza gelecek. Buradan “Windows Özelliklerini Aç veya Kapat” seçeneğine tıklayın.


iis-acma


Ardından aşağıdaki ekran karşınıza gelecek. Bu seçenekler arasından “Internet Information Services” seçeneğinin yanına tick koyun ve “Tamam” butonuna tıklayın. Bu aşamadan sonra yüklenme işlemi başlayacak. Akabinde sisteminizin hızına bağlı olarak birkaç dakika içinde kurulum işlemi tamamlanacak.


iis-acma-2


Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın, IIS artık kullanıma hazır hale gelecek.