Linux bir işletim sistemi değil bir işletim sistemi çekirdeğidir. Yani Linux tek başına kullanılmaz. Dağıtıcılar Linux çekirdeğini alırlar ve üzerlerine birçok ekleme, düzenleme yaparak tam bir işletim sistemi haline getirirler. Dağıtıcılara en büyük örnek RedHat firmasını verebiliriz.

Linux açık kaynak kodlu, ücretsiz ve özgür yazılım felsefesiyle oluşturulduğu için birçok alanda kullanılmakta ve kullanılmak istenmektedir. Haliyle birçok farklı amaç için Linux çekirdeğinden farklı özelliklere sahip çeşit çeşit işletim sistemleri piyasaya çıkmıştır. Şimdi sizlere en popüler Linux çekirdekli işletim sistemlerinden bahsedelim;

  • Debian: Debian işletim sistemi Linux çekirdekli en popüler ve sık kullanılan işletim sistemleri arasındadır. Bünyesinde 40.000 civarı paket barındırır. “.deb” uzantılı paketlerle yönetilmektedirler. Debian kullanımı fazla olduğu için sorunlarınızı paylaşabileceğiniz birçok yardım forumu bulunmaktadır.
  • Red Hat Enterprise Linux: Red Hat firması tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Ücretlidir. Ücretli olması sebebiyle gelişmiş desteğe mevcuttur. Elbette destekler Red Hat firması tarafından özel olarak sağlanmaktadır. Güvenlik kısmında kendini kanıtladığı için büyük sistemlerde tercih edilmektedir.
  • Fedora: Red Hat Enterprise Linux işletim sisteminin devamı da diyebiliriz. Red Hat firması tarafından desteklenmektedir. Fakat desteğini en çok gönüllü özgür yazılımcılardan almaktadır. GNOME, KDE gibi masaüstü ortamlarını destekler. Sunucu veya masaüstü kullanıma uygundur.
  • Ubuntu: En çok kullanılan Linux çekirdekli işletim sistemleri arasında masaüstü ortamı amaçlı en çok kullanılan sistem Ubuntu ‘dur. Ubuntu Debian tabanlıdır. Haliyle .deb uzantılı paketler kullanılır. Birçok dili desteklemektedir. Ubuntu ‘lar için her 2 yılda bir büyük güncelleştirmeler yapılır. Bu güncelleştirmeler hem sunucu hem de masaüstü kullanılan tüm Ubuntular için geçerlidir. Tak-çalıştır şeklinde çalışabilir. Yani bir CD, DVD veya USB bellek sayesinde yanınızda hazır olarak taşıyabilir ve ihtiyacınız olduğunda bilgisayarınıza takıp hiçbir kurulum yapmadan kullanmaya başlayabilirsiniz. Warezcilerin çok bildiği “kurulumsuz” tarzı bir şey de diyebiliriz. 🙂
  • CentOS: Fedora gibi Red Hat Enterprise Linux işletim sistemi üzerine kurulu, geliştirilmiş bir Linux dağıtımıdır. Ücretsiz ve açık kaynak kodludur. Red Hat firmasından tamamen bağımsız, özgür yazılımcılar tarafından geliştirilmekteydi. 2014 Ocak ayında CentOS ‘u geliştiren takımın lideri olan Karanbir Singh tarafından yapılan açıklamada CentOS ekibinin RedHat ekibine katıldığını duyurmuştur. CentOS hem masaüstü hem de sunucu olarak kullanılabilmektedir fakat en çok sunucu olarak kullanımı tercih edilmektedir.