SSL, kısaca web sitenizin kimliğini doğrulayan bir sistemdir ve sitenizin kullanıcılarla olan tüm veri iletişimini/etkileşimini şifreleyerek bağlantı sağlar.

Şu makalemizde SSL hakkında daha açıklayıcı bilgiler elde edebilirsiniz. Bu makalemizde ise sizlere SSL ‘in türlerinden bahsedeceğiz.


Birçok kurumsal web sitesi gibi siz de SSL sertifikası kullanmak isteyebilirsiniz. Bunun için Performans.Net ‘den yardım alabilirsiniz. Ama bundan önce SSL ‘in ihtiyacınıza yönelik türlerini öğrenmeniz gerekebilir.

  • Standart SSL: Bu sertifika SSL ‘in standartıdır. Tek bir sunucuya verilir. Zaten diğer SSL türlerinden farkı tek sunucuya verilebilmesidir.
  • SAN SSL: Birden fazla sunucuya, domaine verilebilir.
  • Wildcard SSL: Bu sertifikayı 1 domain için alabilirsiniz ama o domainin subdomainlerini de kapsar. Wildcard ve SAN SSL ‘in farkına dikkat etmeniz gerekebilir. Zira Wildcard ile tek bir domaine çalışan farklı sunucuların hepsi için SSL sertikası alırken, SAN SSL ‘de birden çok, farklı domainler ve sunucuların SSL sertifikasını kapsar. Wildcard ‘la sadece 1 domaine sertifika alabilirsiniz.