Merhaba,
Bu yazımızda VMWare yazılımı hakkında temel bilgiler verip çalışma sistemini anlatacağız.
WMWare, sanallaştırma teknolojisinin en popüler yazılımıdır. Şirketinizin büyüklüğü ne olursa olsun tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek nadir sanallaştırma yazılımları arasında bulunan WMWare bu sektörde yaklaşık 15 yıldır edindiği tecrübelerle günden güne daha da kaliteli bir platforma dönüşüyor.
WMWare hem gelişmiş kullanım olanakları hem de tüm platformlara karşı ürettiği çözüm ile sanallaştırma sektörünün önde gelen yazılımlarından. WMWare ‘yi kullanarak dilerseniz ev bilgisayarınıza sanal bir işletim sistemi daha kurabilir, dilerseniz sunucunuzu sanallaştırarak onlarca farklı işletim sistemini tek bir sunucuda barındırabilir, yönetebilir ve izleyebilirsiniz. WMWare kurulu bir işletim sisteminde, sanallaştırılmış bir sisteme sanal aygıt sürücüleri de ekleyerek sanal sisteme tam kontrol sağlamaktadır.
WMWare ‘yi belki diğer sanallaştırma yazılımlarından ayıran en önemli performans özelliklerinden biri de dinamik derleme özelliğidir. Bu özellik, derlenmiş bölümün kullanıldıktan sonra dinamik bellekte tutulması ve ihtiyaç olduğundan sıfırdan derlenmeyerek bu derlenmiş bellekten ihtiyacın karşılanmasını sağlar. Böylelikle zamandan ve kaynak tüketiminden tasarruf sağlanır. Her ne kadar bazı sanallaştırma yazılımları da bu teknolojiden faydalansa bile VMWare gibi her fiziksel ortamda çalışacak uyumlulukta derlenmez.
Bu temel çalışma prensiplerinin ardından VMWare ‘nin biraz da sürümlerine göre farklarını inceleyelim.
VMWare Sürüm/Mod Farklılıkları
VMWare büyük bir sanallaştırma yazılımıdır. Bu yüzden neredeyse tüm sanallaştırma alanlarında hizmet verdiği bir yazılımı da mevcuttur. Tek bir yazılım her platform için tasarlandığında gereksiz birçok kaynak harcayacağından dolayı her platform için farklı VMWare sürümleri bulunmaktadır.
Örneğin VMWare Workstation masaüstü sürümüdür. Workstation ve GSX sürümleri işletim sisteminin üzerine kurulur ve işletim sisteminin üzerinde çalışır, fakat ESX direkt donanım üzerinde çalışır. Yani VMWare Workstation ve GSX için işletim sistemine gerek duyarsınız fakat VMWare ESX ‘te işletim sistemine gerek yoktur. Her ne kadar işletim sistemi olmadan çalışsa da VMWare ESX ‘in çekirdeğinin Linux işletim sisteminin çekirdeğinden oluştuğunu bilmenizde fayda var. Dolaylı olarak yine işletim sistemi üzerinde çalışıyor diyebiliriz, sadece farklı bir işletim sistemine ihtiyacı yok ve işletim sistemini kendi çekirdeğinde barındırıyor.
VMWare ESX ‘in Çalışma Sistemi;
Server yönetimi için ise VMWare ESX ‘i önerebiliriz. Zira ESX gibi işletim sistemine ihtiyacı duymadan server üzerinde birçok işlem kontrolü sağlayabilen bir sanallaştırma yazılımı yok denebilir.
Pingback: VMWare vSphere Client Kurulumu | Performans.net Blog'u