Site taşıma gibi işlemlerde sıkça kullanılan bir yöntemden bahsedeceğiz bu makalemizde. Mesela sitenizi farklı bir servera taşıyacaksınız. Fakat taşıma işlemi yapılırken sitenizin bir yandan da açık kalmasını istiyorsunuz. O zaman ilk olarak dosyalarınızı yeni servera kopyalamanız gerekir. Dosyalarınızı kopyaladıktan sonra bu kez domaininizin DNS ayarlarını yeni servera göre yapılandırmalısınız. Fakat sitenizin yeni serverda doğru çalışıp çalışmadığını internet üzerinden test etmek için hosts dosyanızda düzenleme yapmalısınız. Yani siz host dosyanızı düzenlediğinizde bu kez domaininizin DNS ayarlarıyla oynamanıza gerek kalmıyor. Yani tüm internetteki kullanıcılar eski serverdaki çalışmakta olan sitenizi görüyor fakat siz yeni serverdaki sitenizi görüp test edebiliyorsunuz.

Bu işlemi yapabilmek için sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygulamanız gerekiyor.

  • 1) İlk olarak “C:\Windows\System32\drivers\etc” dizininde bulunan “Hosts” dosyasını herhangi bir metin editörü ile açın.
  • 2) Host dosyasının en altına ilk olarak yeni serverınızın IP adresini, hemen yanına bir boşluk bırakıp sitenizin domainini yazıp kaydediyorsunuz.
Örnek;
185.8.33.68 siteniz.com

Bu işlemlerin ardından yeni serverınızdaki sitenizi sadece siz görebilirsiniz. Yeni serverınızda bulunan sitenizi çalışabilir hale getirdikten sonra hosts dosyanıza eklediğiniz bu kısmı silebilirsiniz. Akabinde eski serverınıza yönlenmiş olan domaininizi de yeni serverınıza göre yapılandırabilirsiniz.