Merhaba,

Bu makalemizde son yılların popüler bir teknolojisi olan “Sanallaştırma” konusunu ve sanallaştırma türlerini anlattık.


Sanallaştırma, fiziksel bir donanımı tek bir işletim sisteminin değil birden fazla sistemin kullanması da denebilir. En çok “ağ ve sunucu sanallaştırma” alanında kullanılan bir teknolojidir.

Örneğin bir fiziksel sunucuya normalde tercihimize göre Linux veya Windows Server kurarız, ama o fiziksel sunucuya eğer sanallaştırma yaparsak birçok işletim sistemini aynı makinede kullanabiliriz. Bu birçok işletim sistemi için fiziksel sunucunun donanımı bölünmüş olur. Her işletim sistemi kendine ayrılan sistem kadar donanımdan faydalanabilir. Bu yüzden özellikler hosting firmalarının popüler hizmetleri arasındadır.

Sanallaştırma teknolojisinde kullanılan “sistem sanal makineleri” çok yaygındır. Sunucunuzda bulunan tüm sanal işletim sistemleri (sanallaştırmış sistemler), sunucunuzun donanımını paylaşımlı kullanırlar.

Sanallaştırmayı dilerseniz donanım üzerinde dilerseniz de bir işletim sistemi üzerinde yapabilirsiniz. En basit örneğiyle Windows 7 bilgisayarınızda çalışmayan eski bir yazılım için sanallaştırma programı ile bilgisayarınıza Windows XP yükleyip, yazılımı Windows XP ‘de çalıştırabilirsiniz. Belki birçoğunuz bunu denemiştir. İşte bu yapmış olduğunuz da bir sanallaştırmadır.

Yazılımcıların da sanallaştırma teknolojisinden çokça faydalandığını belirtmek gerekir. Örneğin Java yazılımcıları bir kodu derlediğinde bu direk işletim sistemi üzerinde değil “Java Sanal Makinesi” üzerinde çalışır. Böylelikle farklı işletim sistemleri için farklı kodlar kullanmasına gerek kalmaz. Zaten Java ‘nın “Bir kere yaz, her yerde çalıştır” felsefesini bilenler bu konuya da az çok hakimdir.

Peki Sanal Makineler (Sanallaştırma) Ne Tür Avantajlar Getirir?

  • Hemen son Java örneğimizi akıllara tekrar getirelim. Sanal ortamda çalışabilen bir programlama dili geliştiricileri için platform bağımsızlığı sağlar.
  • Kullanmış olduğunuz bilgisayar/sunucunun işletim sistemi ne olursa olsun sanallaştırma yardımıyla farklı işletim sistemlerine de sahip olabilirsiniz.
  • Donanım üzerinden çok daha fazla hizmet sunduğu için gerekli donanım sayısını düşürür, bu da firmalara/kişilere harika bir mali tasarruf sağlar.
  • Kendinize çalışma yapabileceğiniz, rahatlıkla bozup tekrar düzeltebileceğiniz bir alan sağlar. Örneğin işletim sistemleri üzerinde yazılımsal değişiklik yapmak için ana işletim sisteminiz yerine, kurmuş olduğunuz sanal işletim sistemini kullanabilirsiniz. Böylelikle herhangi bir yazılımsal problem ana işletim sisteminize değil sanal işletim sisteminize zarar verir. Böylelikle hiçbir kaybınız olmaz.
  • Ana işletim sisteminizden tüm sanal işletim sistemlerini kontrol etme imkanınız olur.