Merhaba,

Bu makalemizde sizlere POP3, SMTP, IMAP servisleri hakkında temel ve tanıtıcı bilgiler vereceğiz. İlk olarak POP3 servisinden başlayalım.

  • POP3, mail alma görevini üstlenir. 110 portunu kullanır. Örneğin mailinizi Outlook ‘a bağladığınızda, mail sunucunuzdan Outlook ‘a maillerinizi aktarmak için POP3 kullanılır. TCP/IP bağlantısı üzerinden uzak sunucudaki postalarınızı yerel posta alıcılarına iletir. Popüler mail servislerinden Zimbra ve Thunderbird ‘de bu servisten yararlanmaktadır.
  • SMTP, POP3 ‘ün tersine mail göndermek için kullanılan servistir. Sunucu ve client arasındaki iletişim bu protokole göre belirlenir. POP3 ‘ü kullanan Outlook, Thunderbird gibi yazılımlar posta göndermek için ise SMTP kullanır. 25 ve 587 numaralı portlar üzerinden çalışır.
  • IMAP, temelde POP3 ile aynı sayılabilir. İşlev olarak POP3, uzaktaki sunucuda bulunan mail sunucusuna bağlandığında tüm mail içeriğini yerel sunucuya çeker. Fakat IMAP sadece mail başlıklarını çekmektedir. Bu özelliği POP3 ile arasındaki en büyük farktır. IMAP 143 portunu kullanmaktadır. POP3 ile arasındaki bir fark da senkronizasyon özelliğidir. Yani siz yerel sunucuda mailinizi sildiğinizde aynı anda sunucuya da o maili silmesini söyler. Yani POP3 ile arasında önemli birkaç özellik bulunmaktadır. Bunun dışında aynı işlevleri görmek için tasarlanmışlardır.

  •  Mail protokollerinin çalışma mantıklarını daha iyi anlamak için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz. 
    smtp-imap-pop3