Mail gönderme ve alma sıkıntısı, server sektörünün en çok karşılaşılan problemleri arasında. Peki mail göndermek ve almak bu kadar zor mu? Elbette zor değil fakat stabil bir mail alışverişi için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.

* Eğer sunucunuzda virüs veya spam tespit edilmişse, IP adresiniz kara listeye düşmüş olabilir. Kontrol edin, eğer kara listeye düşmüşse çıkarmak için gerekli başvuruyu yapın. IP adresi blacklistten nasıl çıkarılır konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

* SPF kaydınızın bulunup bulunmadığını kontrol edin. Eğer SPF kaydınız yoksa ekleyin. SPF kaydı nasıl eklenir konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

* MX kaydınızın bulunup bulunmadığınız kontrol edin. Mutlaka MX kaydınız olmalı, aksi takdirde mail servisleriniz çalışmayacaktır. MX kaydınızı DNS ayarlarınızdan kontrol edebilirsiniz.

* Sunucunuzun SMTP, POP3 gibi portlarının açık olmasını sağlayın. SMTP portları 25 ve 587, POP3 portu ise 110 ‘dur.

* Kullandığınız mail yazılımı varsa ayarlarını doğru yapılandırdığınızdan emin olun. Örneğin outlook kullanıyorsanız örnek olarak outlook mail ayarları konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

* Mail kuyruğunuz aşırı derecede birikmiş ve mail servisiniz kilitlenmiş olabilir. İlk olarak mail servisinizi durdurun. Ardından mail kuyruğunuzu temizleyin ve mail servisinizi tekrardan başlatın.

* DNS ‘inizde PTR kaydınızın olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa hosting sağlayıcınıza PTR kaydı ekletin.


Birçok mail sorunu bu durumlardan kaynaklanmaktadır. Elbette çok ilginç ve farklı problemlerden de kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda hosting sağlayıcınıza başvurun.