Merhaba,

Bu makalemizde sizlere Windows sunucularınıza uzaktan erişim için kullanmakta olduğunuz default port 3389 ‘u nasıl değiştireceğinizi görsellerle anlatacağım.



1. İlk olarak sunucunuza uzak masaüstü bağlantısı kurun. Ardından başlat menüsüne gelip regedit yazıp enterlayın. Regedit ekranı karşınıza geldiğinde soldaki dizin ve klasörleri aşağıdaki yola göre takip edin.

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TerminalServer\WinStations\RDP-Tc

Bu işlemi yaptıktan sonra ekranınız aşağıdaki gibi olacak.

windows-rdp-portu-degistirme-1


2. Burada yer alan “PortNumber” seçeneğine tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi pencere gelecek. Pencerede yer alan sayı sizin şu anda geçerli olan uzaktan erişim portunuzdur. Bunu istediğiniz porta göre değiştirip kaydedin.

windows-rdp-portu-degistirme-2


3. Ardından sunucunuzu yeni porta göre uyarlamak için birkaç ayar yapmanız gerekecek. Sunucunuzun denetim masasına gelin ve Windows Firewall seçeneğine tıklayıp ardından soldaki menüden Advanced settings seçeneğine tıklayın. İşlemleri aşağıdaki resimde de görebilirsiniz.

windows-rdp-portu-degistirme-3


4. Karşınıza aşağıdaki gibi ekran gelecek. Burada sol menüdeki Inbound Rules seçeneğine 1 kez tıklayın. Ardından sağ taraftaki menüden “New Rule” yani yeni kural oluştur seçeneğine tıklayın.

windows-rdp-portu-degistirme-4


5. Karşınıza gelen seçeneklerden “Port” olanı seçip Next butonuna tıklıyoruz. Ardından aşağıdaki gibi gelen sayfadan da TCP ‘yi seçip Specific local ports: kısmına yeni port numaranızı yazıyorsunuz (Yeni portu regeditten de ayarlamıştık, regedite yazdığınız portu yazıyorsunuz, aklınız karışmasın). Ardından Next butonuna tıklıyorsunuz.

windows-rdp-portu-degistirme-5


6. Karşınıza aşağıdaki gibi ekran gelecek, burada Allow this connection seçeneğini seçip Next butonuna tıklıyoruz.

windows-rdp-portu-degistirme-6


7. Karşınıza gelen sayfada 3 adet kutu olacak. Burada hiçbir değişiklik yapmadan Next butonuna tıklıyoruz ve karşınıza bu kez aşağıdaki gibi ekran geliyor. Name kısmına kuralınızın ismini yazabilirsiniz pek önemli değil. Sonrasında Finish butonuna tıklıyoruz ve kuralımızın tanımlama işlemlerini bitirmiş oluyoruz.

windows-rdp-portu-degistirme-8


İşlem tamamlanmıştır. Dilerseniz kuralınızı görmek için Inbound Rules seçeneğine tıklayıp kurallar listesine göz atabilirsiniz.

windows-rdp-portu-degistirme-9