Merhaba,

Bu yazımızda CDN hizmetinin çalışma sistemi hakkında bilgiler verip kullanım avantajlarından bahsedeceğiz.


CDN, Türkçe anlamıyla “İçerik Dağıtım Sistemi” dir. Yani bir içeriği dağıtır. Peki neden dağıtır?

Özellikle global alanda ve dünyanın birçok farklı noktasına hizmet veren web siteleri, her ne kadar kaliteli server hizmetlerinden faydalansa da CDN ‘nin kazandırdığı avantajı kazandıramaz.

Mantık olarak CDN ‘nin çalışma sistemi şöyledir, bir web sitesi düşünmüştük ve bu web sitesinin hem Amerika ‘ya hem Rusya ‘ya hem de Güney Afrika ‘dan büyük miktarda ziyaretçilerinin olduğunu düşünelim.
Sitenin yayınını sağlayan serverın da Amerika ‘da olduğunu varsayalım. Bu gibi durumlarda sitenin Amerika ‘lı müşterileri gayet hızlı bir deneyim sağlarlar. Elbette istisnalar mevcuttur fakat Rusya, Güney Afrika ‘da bulunan ziyaretçilere oranla, web sitesiyle daha hızlı iletişim kurabilir. Bunun nedeni serverın konumu ve bağlanacak kişilerin konumu arasındaki uzaklıktan kaynaklanmaktadır.

Hizmeti veren ve alan arasındaki coğrafik konum artarsa, aralarındaki veri alışverişinin alacağı yol da akabinde artar ve sistemin yavaş işlemisine sebep olur. İşte bu yüzden global alanda hizmet veren web siteleri tek server kullanmazlar. Dünya ‘nın farklı noktalarında aynı web siteyi yayınlayan farklı serverlar bulunur. İşte örneğimizde anlatacak olursak bu web sitesi 3 farklı noktada server bulundurabilir. Amerika, Rusya ve Güney Afrika noktalarında server bulundurursa bu kez Rusya ‘dan siteyi görüntülemek isteyen birisi otomatik olarak Rusya ‘da bulunan serverdan siteye bağlanır. Aynı şekilde diğer konumlarda bulunan ziyaretçiler de aynı sistem üzerinden web siteye ulaşırlar.

İşte CDN hizmeti bu şekilde çalışmaktadır. Avantajlarına gelecek olursak sadece hız değildir. Hızın yanında çok iyi bir müşteri deneyimi, arama motorlarının tavsiye ettiği hızdan belki daha da iyi puan alarak SEO gücünüzü artırmak gibi sayabiliriz.