Merhaba,

Bu yazımızda, hizmet veren datacenterların çalışma yapısıyla ilgili genel bir makale hazırladık. İlk olarak network ‘ün ne olduğundan kısaca bahsederek makalemize başlayalım…

Network Nedir?

Network diğer adıyla ağdır. Basit düşünürek bu konuyu çok rahat kavrayabilirsiniz. Mesela evinizde 2 adet bilgisayarınızın olduğunu düşünün. Bu bilgisayarları kablolu veya WIFI modeminiz üzerinden bağlarsanız, bu kurduğunuz sistem bir network yani diğer adıyla olur.

Bir de bu network (ağ) kavramını biraz daha büyük düşünelim. Bir internet kafedeki bilgisayarları düşünün. Hepsi ana bilgisayara ve birbirlerine bağlı. Aynı zamanda internete de bağlanıyor. Bu da ayrı bir network sistemidir.

Network dünyasının en üst düzeyine bakacak olursak akla elbette hosting firmaları gelmekte. Bu firmalar her ne kadar büyüklüklerine göre değişse de büyük bir datacentera bağlıdır. Yani hizmet aldığımız tüm sunucu/hostingler bu datacenterda bulunuyor. Orada bulunan tüm sunucular switch, router ile birbine bağlanıyor. Daha sonra firmadan firmaya değişiklik gösterse de birkaç internet sağlayıcıdan alınan hizmetle birlikte internete bağlanıyorlar. Eğer datacenterın internet sağlayıcılarından aldığı bağlantı koparsa tüm datacenterla internet arasındaki bağlantı da kaybolur.


Google ‘a ait bir datacenter…
datacenter


Omurga Bağlantısı Nedir?

Yukarıda örneğini verdiğimiz gibi, birbirlerine bağlı olan birçok bilgisayarın tek bir hat üzerinden internete bağlanma sistemidir. Bu internet bağlantısını oluşturan firmalara ISS (İnternet Servis Sağlayıcısı) denmektedir.

Birçok firma tek bir hat üzerinden değil de daha fazla hat üzerinden internete bağlanmaktadır. Eğer bu hatlardan birisi koparsa, datacenterdaki hizmet veren tüm sunucularda internet yavaşlasa dahi diğer servis sağlayıcısından internet bağlantısı devam eder.

Load Balancer Nedir?

Türkçe anlamıyla yük dengeleyicisidir. Örneğin web sitenizin günlük hatırı sayılır ziyaretçisi var ve tek sunucunuz bu yükü karşılayamıyor. Load balancer yöntemiyle bu web sitenize 1 ‘den fazla sunucu destek veriyor. Ziyaretçilerinizin web sitenizde yaptığı aktiviteler ana sunucunuzu zorlamıyorsa diğer hizmet aldığınız sunucularınız işlem yapmıyor. Eğer sunucunuzun altından kalkamayacağı bir ziyaretçi aktivitesi olursa bu kez load balancer tarafından emir verilerek diğer sunucular, ana sunucuya destek vermek için görev paylaşımı yapıyorlar.

Birçok büyük web sitesi bu sistemi kullanmaktadır. Bu hem kullanıcı etkileşim kalitesi için hem de hizmet kalitesi için çok kullanışlı bir sistemdir.