Merhaba,

Hizmet aldığımız sunucu veya hostinglerde birçok dosya ve klasörümüz mevcuttur. Bazıları önemsiz de olsa kritik dosyalarımız da elbette bulunmakta. Network ve sunucu bazlı güvenlik için CHMOD değerleri diye bir terim vardır. Bu sizin sunucu/hostinginizde bulunan tüm dosya ve klasörleriniz için geçerli olan yazma, okuma, çalıştırma izinleridir.

Şimdi sizlere Linux sunucular için geçerli olan CHMOD değerlerini ve ne anlama geldiklerini paylaşacağız. Bu değerlere göre eğer gereksiz olarak fazladan izin verdiğiniz dosyalar varsa bu izinleri olabildiğince kısıtlayın. Bunun için FileZilla ‘yı kullanabilirsiniz. FileZilla ile FTP yöntemini kullanarak sunucunuza bağlanıp dosyalarınıza sağ tıklayın, dosya izinleri/CHMOD değerleri seçeneğine tıklayarak yapılandırma ekranına ulaşabilirsiniz. Bu hem dosyalarınızın hem de dosyalarınızın bulunduğu tüm serverın güvenliği için çok kritik bir yapılandırmadır.

CHMOD Değeri Anlamı
000 Yetki Yok
001 Çalıştırılabilir
010 Değiştirilebilir
011 Değiştirilebilir ve Çalıştırılabilir
100 Okunabilir
101 Okunabilir ve Çalıştırılabilir
110 Okunabilir ve Değiştirilebilir
111 Hem Okunabilir Hem Değiştirilebilir Hem de Çalıştırılabilir

Buna ek olarak dosyaların sahibi, gruptaki kullanıcılar ve ziyaretçiler olarak farklı farklı yetkilere sahip olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

x: Dosya sahibi (owner)

y: Dosyaların bulunduğu grubun kullanıcıları (group)

z: Diğer tüm kullanıcılar

Örnek bir değer açıklaması yapalım. CHMOD 755 değeri için;

x = 7 (4 + 2 + 1 = 7 , Dosya sahibine okuma, çalıştırma ve değiştirme yetkisi verilmiş)
y = 5 (4 + 1 = 5 , Dosyaların bulunduğu grubun kullanıcılarına okuma ve çalıştırma yetkisi verilmiş [değiştirme yetkisi verilmemiş])
z = 5 (4 + 1 = 5 , Dosyaların bulunduğu grubun kullanıcılarına okuma ve çalıştırma yetkisi verilmiş [değiştirme yetkisi verilmemiş])

 Daha kapsamlı bir CHMOD ayarı öğrenmek için şu linkteki web tabanlı yazılımı kullanabilirsiniz.