Merhaba,

Bu makalemizde teknik konulardan ziyade yüzeysel ve proje oluşturmaya yönelik tavsiyelerde bulunacağız.


İlk Aşama : Fikir

Bir web sitesi oluşturmak istediğimizde öncelikle aklımızda bu web sitesinin içeriği ile ilgili fikirler olması gerekir. Önce ne sitesi açacağımıza karar vereceğiz. Bunun için de hemen forumlarda en çok aratılan kelimeleri, kategorileri aramak saçma olur. Zira kitleye göre site açmaktansa kendinize göre bir site açmak çok daha mantıklı. En azından sitenin editörlüğünü kendiniz yapacaksınız. Elbette işinde uzman bir editör bulabilirseniz spordan kadın bloguna farklı alanlarda da site açabilirsiniz. Fakat bu makalemizde siteye kendimizin editörlük yapacağını örnek alacağız.

Sitemizi açıp editörlük yapacağız yapmasına da ne editörlüğü? Bir insanın editör olabilmesi için içerik üretmesi gerek. Peki ne içeriği üretecek? İçerik üretmesi için de hem araştırması hem de bilgili olması gerek. Örneğin yazılıma çok ilginiz var ve başkalarıyla bu alanda kendi tecrübelerinizi aktarmak istiyorsunuz. O zaman bir yazılım blogu açabilirsiniz. Tecrübelerinizi, bilgilerinizi ve yeni öğreneceğiniz şeyleri burada herkesle paylaşıp hem öğrendiklerinizi tekrar edebilir hem de başkalarına birçok konuda yardımcı olabilirsiniz.

Bu yüzden ne sitesi açacağım diye sorduğunuzda cevap uzman olduğunuz, ilgi alanınızı kapsayan bir kategori olmalı. Eğer ben araştırırım ve ilgim olmayan konularda da site açabilirim derseniz bu işten sıkılma şansınızın büyük olduğunu hatırlatalım. Bir yere kadar belki hevesinizle birşeyler yapabilirsiniz fakat sonra bu ilgi alanınız olmayan işlerden sıkılabilirsiniz.

İkinci Aşama : Marka ve Domain Seçimi

Diyelim yazılım blogu açmaya karar verdik. Şimdi insanlar sizi ne olarak tanımalı ona karar vereceksiniz. Bunun için sağlam bir domaine ve markaya ihtiyacınız var. Marka derken illa ki marka tescili yaptırın demiyorum yani insanlara sizi nasıl hatırlamalı? Domaininizi “programlamadersim.com” veya “xblog” yaparsanız “xblog” tarzı domaini yani markanızı hatırlama şansı insanların daha yüksektir. Sadece size ve alanınıza uygun bir isim/domain tercihi sizi çok avantajlı yapar. Bunun yanında domain uzantınız da çok önemli. Zira nadir kullanılan bir domain uzantısı marka bilinirliğinizi düşürür. com veya net ‘den şaşmayın derim.

Üçüncü Aşama : Tasarım ve Yazılım

Web sitenizin domainini de hallettikten sonra sıra geldi sitenizin yazılım ve tasarım bölümüne. Bir kişi web sitenizi ilk defa ziyaret ettiğinde eğer sitenizin görünümünden etkileniyorsa tasarım bölümünün büyük bir bölümü tamamdır. Geri kalan kısım ise kullanışlılığı. Menülerin hizalanması, reklam konulacak yerlerin abartılmadan ayarlanması, içeriğinizin görünebilir olması gibi özellikler tasarımın kullanışlılık kısmına giriyor. Yani sitenizin tasarımının görünen kısmının güzelliğinin yanında bu tarz işlevsel özellikleri de gözardı etmeyin.

Yazılım kısmında dilerseniz WordPress gibi hazır sistemler kullanabilir veya sıfırdan özel bir tema yaptırabilirsiniz. Veya önceden yapılmış farklı yazılımlar kullanabilirsiniz. Yazılım olarak sistemi boşuna yoran kod bloklarından arındırılmış olanları tercih edin. Amatör yazılımcıların yaptıkları basit hatalar sebebiyle optimizasyon seviyesi düşük scriptlerden uzak durun. Profesyonel yazılımlar sistemi en az yoracak şekilde kodlanmıştır.

Dördüncü Aşama : İçerik

Herşey tamam! Artık içeriklerinizi oluşturmaya başlamalısınız. Çünkü siteniz yepyeni ve içi bomboş. Sitenize giren birisi özenerek yaptırdığınız tasarımından çok etkilenebilir ancak elle tutulur bir içerik olmadıktan sonra ne önemi var ki?

Yazılım blogu örneğimizden devam edelim. Yazılım blogunda bir veya birkaç yazılım dili ile ilgili dersler, problem çözümleri, örnek kodlar, örnek projeler yer alır. Belki işi ileriye taşıyıp videolu dersler de verebilirsiniz.

İçerik derken sadece makale paylaşmayı kastetmiyorum. Örneğin bir ziyaretçinizin problemi vardır ve size soru sorabileceği bir yer arar. Bu genelde yorum kutuları olur. Sırf soru-cevap yapabileceğiniz farklı bir sayfanız olursa tüm ziyaretçileriniz oradan sizinle irtibata geçebilir. Bu ziyaretçilerinizin tekrardan sizin siteye girme olasılığını yükseltir. Arama motorları için geri dönüşüm oranı çok önemlidir. Siz kaliteli bir iş yapıyorsunuz ki bu ziyaretçiler tekrar tekrar sitenizi ziyaret etmiş, bu şekilde düşünerek SEO gücünüzü harika bir seviyeye taşıyabilirsiniz.

İçeriklerinizi oluştururken basit bir üslup, güzel bir Türkçe kullanın. Noktalama işaretlerine dikkat edin. Bu ziyaretçilere sizin bu işi nasıl özenerek yaptığınızın mesajını verir.

Beşinci Aşama : Reklam

Yazılım blogu örneğimizden devam edelim. Yaklaşık 6 ay olduğunu düşünelim sitemizi açalı. İçeriğimizle birlikte sitemiz oldukça yararlı bir bilgi bankası haline gelmiş. Hergün düzenli olarak arama motorlarından ziyaretçiler geliyor. Bu durumda ziyaretçilerinizi çok daha fazla bir seviyeye çekmek isteyebilirsiniz. Daha fazla içerik ekleyerek bunu sağlayabilirsiniz fakat eğer reklam pazarını iyi kullanırsanız 5 aylık işi birkaç haftada yapabilirsiniz.

Doğru reklam kanallarından yazılımla ilgilenen insanlara ulaşın ve yazılım blogunuzu bir şekilde onlara tanıtın. İsterseniz Facebook ‘ta bulunan yazılım gruplarında kendi blogunuzdan linkler vererek konu paylaşımı yapın. İsterseniz Adwords reklamları ile tıklama yoluyla sitenizin bilinirliğini artırın. Bu konuda uzmanlardan yardım ve fikir almayı da ihmal etmeyin.

Yazılım blogunuza ait en kötü bir Facebook sayfanız olsun. Twitter ve Google Plus o kadar önemli değil fakat Facebook ‘ta sayfa açmak hatta grup açmak çok daha önemli.

Bu aşamaları sırasıyla doğru bir şekilde uyguladıktan sonra göreceksiniz ki sizin de iyi bir kitle tarafından sürekli takip edilen bir web siteniz olacak. Zamanla web sitenizde yapacağınız reklamlar ile iyi miktarlarda para da kazanabilirsiniz.

Eğer biri yazılım blogunuzu inceleyip “vay be adam ne çok şey biliyor kesin firmama göre harika bir android uygulama yapabilir” derse bu işi başarmışsız demektir. Tabii ki bu bir örnekti. Belki siz yazılım blogunuzda html, php dersleri paylaşıyordunuz ve sizden web site yaptırmayı da isteyebilir. Böylelikle gelir elde etmek için ziyaretçilerinizin reklam tıklamalarına da ihtiyacınız kalmamış oluyor.

Bir web sitesi açmayı düşünüyor fakat “ben bu işlerden anlamam, eğer bilseydim harika bir site oluşturabilirdim” diyorsanız size bu konuda Performans.Net olarak danışmanlık hizmeti verebiliriz.

Tek yapmanız gereken destek@performans.net ‘e mail atıp bizimle iletişime geçmek!