Merhaba,

Bu makalemizde network ve hosting sektöründe daha doğrusu tüm bilişim sektöründe sıkça duyduğunuz “IP” lere genel bir bakışla anlatımını yapacağız.

IP Nedir?

İşlevi bakımından en yakın tanımına telefonlarımız diyebiliriz. Yani insanlar birbirleri ile uzaktan iletişime geçmek için telefon kullanır, bilgisayarlar da birbirleri ile iletişime geçmek için IP adreslerine ihtiyaç duyar.

IP adresleri kısaca bilgisayarlara ait kimlik numarasıdır. Rakamlardan oluşur. İşin biraz server/web site altyapısı tarafından bakarsak, örneğin bir web site yayınladığımızda normalde IP adresini adres çubuğuna yazıp enterlarsak sitemize ulaşırız fakat IP adreslerinin akılda kalması zor olduğundan, DNS üzerinden domainlere bağlanmıştır.

Siz domaini yazıp gittiğinizde DNS sistemi sizi IP adresine yönlendirir. Yani Domain > DNS > IP > Sunucu şeklinde bir bağlantıdan söz edebiliriz.

Dinamic IP Nedir?

Dinamic IP adresleri, değişen IP adresleridir. Evinizdeki internet bağlantınız büyük ihtimalle dinamic IP ‘dir. Çünkü static IP adresi tanımlamak için ek olarak interneti aldığınız firmadan talepte bulunmanız gerekir. Eğer böyle bir talebiniz yoksa dinamic IP adresiyle internete bağlanıyorsunuz.

Dinamic IP adresiniz, modeminizi her açıp kapattığınızda değişir. Dinamic IP ‘ler genel amaçlı kullanımlar için idealdir.

Static IP Nedir?

Dinamic IP nasıl değişkense Static IP ‘de sabittir. Hiç değişmez ve tamamen size aittir. Static IP normal ev internetlerinde paketinize ek olarak alınabilir. Genelde daha profesyonel internet kullanımları için büyük bir gereksinimdir.

Bir web site yayını yapmak için hostinginize ait sabir yani Static bir IP adresi olması gerekir. Dinamic IP ‘de yaparsanız DNS ‘in yapması gereken domain ve sabit IP bağlantısı yapılamayacağından dolayı web sitenizin yayını da gerçekleştirilemez.

Hosting, mail sunucuları, serverlar gibi profesyonel çözümler için vazgeçilmezdir.