DHCP ‘nin ne olduğunu örnekle anlatalım. Mesela 50 bilgisayar var ve bu bilgisayarları hem birbirleriyle hem de internete bağlamak istiyorsunuz. Fakat bu sistemin doğru çalışması için gerekli TCP/IP yapılandırmasının yapılmış olması gerekiyor.

Yani teker teker her bilgisayara farklı IP vermeniz gerekecek. Bu uğraştan kurtulmak için DHCP kullanılır. DHCP ‘nin görevi bir ağda bulunan istemcilere farklı farklı IP vermektir. Bu işlemi otomatik olarak yapar. Her bilgisayar otomatik olarak IP adresini alır ve hem kendi aralarında hem de internete bağlantı sağlanmış olur.


dhcp


Windows bilgisayarlarda zaten bu işlemi yapmak çok basittir. Ağ bağlantı ayarınızın (İnternet Protokolü Sürüm 4 “TCP/IP v4“) kısmına çift tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Burada “Otomatik Olarak Bir IP Adresi Al” seçeneğine tıklarsanız IP dağıtma işini DHCP otomatik olarak üstlenir. Windows, MacOS veya Linux sistemlerin tüm versiyonları DHCP uyumludur.


dhcp-ayar


Linux ‘larda DHCP kurulu gelmemektedir. RedHat tabanlı Linux sistemlerde aşağıdaki komut yardımıyla DHCP kurulumu yapabilirsiniz.

rpm –ivh dhclient-3.0pl1-9.i386.rpm