Merhaba,

Bu makalemizde bilgisayarların birbirleri ile iletişimini sağlayan networkten bahsedeceğiz.


Network kavramını anlatmak için hayatımızda çok sık kullandığımız ev internetini örnek verelim. Mesela evinizdeki modemi kullanarak bilgisayarınızı internete bağladığınızda bu sizin networkünüz olur. Network demek bir nevi bağlantı demektir. Mesela cep telefonunuzla modeminiz aracılığıyla veya hattınızın internet paketi aracılığıyla internete bağlandığınız da da yine network sistemi kurmuş olursunuz.

İşin asıl esprisi networkün büyüklüğünde… Yine gündelik hayatımızda olabilecek bir senaryo oluşturalım. 4-5 arkadaş bir evde toplandınız. Hepinizde laptop var. Evde bir de internete bağlı modem var. Siz bu modemi WIFI yöntemi ile laptopunuza kablosuz bir şekilde bağlayabilirsiniz. Ek olarak arkadaşlarınız da yine bu modeme bağlanıp internete erişebilir. Fakat daha önemlisi birbirinizin bilgisayarlarına da erişebilirsiniz. Bu sayede birbirinizle veri paylaşımı yapabilirsiniz.

Veri paylaşımı deyince aklınıza sadece müzik, resim gibi normal dosyalar gelmesin. Mesela hepinizin bilgisayarında bulunan bir oyunu yine hepiniz aynı anda birbirinizle oynayabilirsiniz. İşte size arkadaşlarınızla internet olmadan bile aynı oyunu oynama fırsatı veren (Multiplayer) sistemin tümüne network denir. Ancak bu network küçük bir networktür. Sadece siz ve arkadaşlarınıza hizmet ediyor. Bir de büyük firmaların network kullandığını düşünün. Bilgisayar başında yüzlerce çalışanları var ve bu çalışanlar firmanın ana sunucuna bağlanıp verilerle işlem yapıyorlar. Zaman zaman çalışanların birbirleri ile de veri alışverişi yapması gerekebiliyor. İşte tüm bu işlemleri sağlayan yapıya da yine network diyoruz. Network ‘ün bir diğer adı da dır.

Örneklerle anlatmış olduğumuz bu network yapıları aynı işi görüyor fakat iş alanında kullanılan network çok daha kapsamlı ve kritik özelliklere sahip oluyor. Aynı zamanda kurdukları networkün yazılımsal ve donanımsal güvenliğine de çok daha fazla dikkat edilmelidir. Zira şirketin kritik verilerinin ele geçirilmesine, silinmesine veya herhangi bir şekilde zarar görmesine sebep olunabilir.

Anlattıklarımızı kısa bir özet geçecek olursak network 2 veya daha fazla bilgisayarın(ev bilgisayarı, iş bilgisayarı, sunucular vs.) birbirleriyle veri alışverişini sağlayan donanımsal ve yazılımsal bir yapıdır. Yani network bağlantısı yapmak için network bağlantısı yapılacak bilgisayarların donanım ve yazılımsal olarakta yapılandırılmış olması gerekir.

Önümüzdeki konularda network türlerinden daha ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.