İnternet dünyasının hızla gelişmesi, beraberinde birçok network/ağ altyapı sorununu getirmiştir. Bu sorunların tek bir standarta dönüştürülerek çözülmesi, sorunları daha hızlı çözmeye olanak sağlamıştır.

TCP/IP denilen şey bir iletişim protokolüdür. Protokolden kastımız kuraldır. Mesela bilgisayarınızın internete bağlanması için TCP/IP kurallarına uyması gerekir. Bir nevi mesajlaşma dilidir. İnternete bağlanabilmek için bilgisayarınız ve internet sağlayıcınız arasında bir iletişim kurmanız gerekir. Bunun için de bir dil belirlemeniz gerekir. Tüm dünyada standart olarak TCP/IP protokolü yani TCP/IP dili kullanılır.

Bilgisayarınız internet sağlayıcıdan internete bağlanmak istediğini söyler, sağlayıcı internet hizmetini getirir. Bu gibi ağ iletişim işlemleri için gerekli olan iletişim dili standart olarak TCP/IP olarak belirlenmiştir. Zira standart bir dil olmazsa her network farklı dil kullanmış olur ve dünyada internet kullanımı çok zor bir hal alır. Bir nevi dünyadaki standart dilin İngilizce olması gibi network dünyasında da network donanım ve yazılımlarının standart dili TCP/IP ‘dir.

TCP/IP protokolü sadece TCP/IP ‘yi içermez. Adını TCP ve IP protokollerinden alır zira en çok kullanılanlar bu 2 protokoldür. TCP/IP protokolü bir protokoller grubudur. Bünyesinde birçok standart protokolü barındırmaktadır.

IP Adresleri

Her bilgisayar bir ağa bağlanmak (ev ağı, iş ağı, internet vs.) için mutlaka IP adresine sahip olmalıdır. Mesela siz evinize internet bağlattığınızda normal tarifeli bir internet paketinde sabit yani statik IP ‘ye sahip olmazsınız. İnternet sağlayıcınız siz her internete bağlandığınızda size geçici bir IP ataması yapar. Bu yöntemle internete bağlanmak için değişken yani dinamik IP adresi kullanırsınız. Bazen internete bağlanamadığımızda modemi kapatıp tekrar açmamız söylenir. Siz modemi kapatıp açtığınızda internet sağlayıcınız otomatik olarak farklı bir IP adresi ataması yapar ve sorun çözülür. Elbette farklı bağlantı problemlerinde bu çözüm yolu geçerli olmayabilir.

Dilerseniz tamamen size ait bir IP adresine sahipte olabilirsiniz. Bunu internet sağlayıcınızla yaptığınız sözleşmede belirtmeniz gerekebilir.

IP CONFIG

Bilgisayarınızın IP bilgilerini öğrenmek için “Komut İstemi” yazılımını kullanabilirsiniz. Komut ekranına “ip config” yazıp enterladıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi istatistikler gelecektir.


ipconfig

ip config komutunun alt komutlarını öğrenmek için “ip config /?” komutunu uygulayın. Karşınıza “ip config” komutunun alt komutları ve ne işe yaradıklarını gösteren bilgiler gelecek. Bu bilgileri inceleyerek “ip config” hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.