Linux / CentOS işletim sistemli sunucuların yönetiminde belki de en fazla kullanılan komuttur “ls“. Bu komut en basit tanımıyla listeler. Elbette listeler derken sabit bir şey yok. Parametlerine göre değişkenlik göstermektedir.

Bazen bulunduğunuz dizindeki dosyaları listeler, bazen hedef gösterdiğiniz dizinin içindeki dosyaları listeler. Bazen alfabetik sıraya göre bazen de en son oluşturulandan başlayarak listeler.

Bazen dosyaları ayrıntılarıyla (boyut, oluşturulma tarihi, kullanıcı, kullanıcı grubu, dosya izinleriyle) listeler. Bazen 2 veya daha fazla dizinin içindeki dosyaları aynı anda listeler.

Kısaca “ls” komutu Linux ve CentOS sunucu yöneticisi olmak isteyenler için çok kritik ve aşırı kullanılan bir komuttur. Şimdi gelin sizlere ls komutunun kullanımı ve parametreleri hakkında detaylı bilgiler verelim…

Komut ve Parametre Ne İş Yapar?
ls Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri yatay olarak listeler.
ls -l Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri dikey ve ayrıntılı olarak listeler.
ls -a Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri yatay olarak listeler. Ek olarak gizli dosya ve dizinleri de gösterir.
ls -l -a Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri dikey ve ayrıntılı olarak listeler. Ek olarak gizli dosya ve dizinleri de gösterir.
ls -l -h Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri dikey ve ayrıntılı olarak listeler. Boyutu KB-MB-GB cinsinden gösterir.
ls -o Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri dikey ve ayrıntılı olarak listeler. Normal ls -l ‘ye göre farkı kullanıcı grubunu göstermez.
ls -l -t Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri dikey ve ayrıntılı olarak listeler. Sıralamayı zamana göre yapar. Son oluşturulandan başlar.
ls -l -t -r Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri dikey ve ayrıntılı olarak listeler. Sıralamayı zamana göre yapar. Burada -r parametresi sayesinde zamanın tersinde sıralar. Yani ilk oluşturulandan başlar.
ls -l -r Bulunduğunuz dizindeki dosya ve dizinleri dikey ve ayrıntılı olarak listeler. Alfabetik olarak sıralar. Fakat -r parametresi yine devreye girer ve tersten alfabetik sıralar.
ls -l -d Sadece bulunduğunuz dizinin ayrıntılarını verir. Dosyaları göstermez..
ls -l hedef1 hedef2 hedef1 ve hedef2 dizinlerinin içindekileri aynı anda dikey ve ayrıntılı olarak listeler.

Comments