Bir önceki konumuzda networkün ne olduğundan, çalışma sisteminden ve ne amaçla kullanıldığından bahsettik. Bu yazımızda ise networklerin bağlantı türlerini anlatacağız.
Networkler, insanların birbirleriyle veri alışverişi yapabilmesi için biçilmez bir kaftandır. O yüzden birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Akabinde günümüzde birçokta farklı network bağlantıları ortaya çıkmıştır. Bunlardan biraz bahsedecek olursak;
1) LAN (Local Area Network), Türkçe anlamıyla “lokal bölge ağı” da denebilir. Örneğin evinizdeki modem üzerinden birbirinizle oynadığınız “Lan Game” adını bu networkten almaktadır.
2) MAN (Municipal Area Network), Türkçe anlamıyla “sadece belli bir belediye bölgesine ait ağ” diyebiliriz.
3) CAN (Campus Area Network), Türkçe anlamıyla “kampüs bölge ağı” denebilir. Bu ağ türü üniversitelerin kampüslerinde öğrenci, öğretim görevlisi ve diğer üniversite çalışanlarına verilen bir network hizmetidir.
4) WAN (Wide Area Network), Türkçe anlamıyla “kapsamlı/geniş bölge ağı” denebilir. Bu ağı genelde iş ağı olarakta tanımlayabiliriz. Örneğin firmanızın İzmir ve Ankara şubeleri arasında güvenli veri iletişimi sağlamak için kullanılabilir.
Network ‘ü Oluşturan Bileşenler
Network kurabilmek için network sisteminde bazı bileşenlerin olması gerekir. Örneğin sadece istemci tek başına bir network değildir. Aynı şekilde sadece sunucu da tek başına network olmaz. İstemci ve sunucu kavramları networkün temel bileşenleridir.
Sunucu, networkün merkezidir. İstemci yani diğer adıyla client ise bu merkezle veri alışverişi yapar. Bir firmada çalışan memur, müşteri kayıtlarını görmek için firmanın sunucusuna bağlanır. Sunucu ona istediği müşterinin istediği verisini söyler. Eğer firma sunucu kullanmasaydı bu kez her memurun bilgisayarında tüm müşteri kayıtları barındırılmak zorunda olacaktı. Akabinde bir memurun bilgisayarında müşteriler üzerinde yaptığı kayıt diğer memurların bilgisayarlarında değişiklik yapmayacaktı veya en son güncelleme yapan memur, tüm memurların bilgisayarlarına teker teker güncel veritabanını tekrar yüklemek zorunda kalacaktı. Bu durum network sayesinde hem kullanım kolaylığı, hem güvenlik, hem de büyük bir maliyeti firmanın kasasında bırakır.