Dünyada en yaygın kullanılan Blog sistemi WordPress aklınıza gelebilecek bir çok amaç için kullanılabilecek kadar esnek bir yapıya sahip. Bu esnek yapı büyük avantaj sağlasada özellikle veritabanı katmanında ağırlıklı Slug URL yapısından dolayı ağır ve sonu gelmez sorgularla çevrelenmiş hantal bir site ile sonuçlanabilir. WordPress blogum çok yavaş biraz performans artıralım derseniz işte size bazı ipuçları.
WordPress performans artırma, site hızlandırmak için gerekli modül ve eklentiler hangileri? WordPress sitemi nasıl hızlandırabilirim? işte bu sorularınıza basit yanıtlar..
W3 Total Cache
Bilinen en yaygın ve kullanışlı önbellek eklentisi olan W3 Total Cache, sitenizin sayfalarını önbelleğine .html olarak kaydeder ve o sayfaya gelen sonraki ziyaretçilere orjinal sayfa yerine .html uzantılı küçük boyutlu sayfayı sunar. Böylelikle sorgu sayısı büyük miktarda düşürülerek performans arttırılır. Tabii ki bu belli aralıklarda güncellenerek güncelliğini korumaktadır. Zaten cache sistemlerin yapısı bu şekilde işlemektedir. Her sayfa açılışında veritabanınızdan her defasında sorgu çekmek istemiyorsanız W3 Total Cache tam size göre bir eklenti!
WP Optimize
Bildiğiniz gibi WordPress ‘te yazı hazırlarken sürekli taslak kaydedildi uyarısı alırız. Bu uyarı, bizim hazırladığımız makalenin sürekli değiştiğini ve her değişikliği ayrı ayrı veritabanına kaydettiğini bildirmek için çıkar. Yani şu anda bu yazıyı hazırlarken bile şu anda yazmadığım kısımlı yani yaklaşık 2-3 dakika önceki taslağım ayrı olarak kayıt ediliyor ve şu anki hali ayrı kayıt ediliyor. Bu da veritabanında inanılmaz bir şişiklik oluşturuyor. WP Optimize eklentisi kullanarak bu biriken gereksiz taslakları veritabanınızdan silebilirsiniz. Özellikle uzun süredir içerik paylaşımı yapıyorsanız emin olun ki veritabanınıza büyük bir yük yaptığından hiç şüphemiz yok.
WP Smush.it
WordPress sistemlerde hantallığın ve yavaşlığın büyük bir problem olduğundan bahsetmiştik. İçeriğimizin üst kısımlarında da birçok gereksiz sorgu ve gereksiz datanın buna sebep olduğunu söylemiştik. Şimdi bu problemlere bir yenisini daha ekliyoruz. Görseller! Evet, içeriğinizde kullandığınız görseller kesinlikle sisteminizi çok zorlar. Boyutu, uzantısı, içeriğinde bulunan meta etiketleri vs. birçok sebep bulunabilir.
WP Smush.it eklentisi sayesinde görsellerinizin (fotoğraf, resim) gereksiz ağırlıklarından kurtulmasını sağlayıp optimize ederek sisteminizi hızlandırabilirsiniz hem de normal kalitesinden çok az bir kayıpla bunu başarırsınız.
WP Minify
Bu eklenti sayesinde temanızın gereksiz css ve javascript ağırlıklarından kurtulmasını sağlayabilirsiniz. WP Minify, birleştirme ve sıkıştırma programı da denilebilir. Sitenizin css ve javascript dosyalarını birleştirmeye ve sıkıştırmaya çalışır. Her ne kadar %100 tutarlı bir fayda göreceğinizi söyleyemesekte en azından sisteminizi belirli ölçüde rahatlatacağını söyleyebiliriz.