Domainler sitenizin görünen yüzüdür. Bir kişi web sitenize direk ulaşmak isterse adres çubuğunuza domainizi yani bir nevi giriş kapınızı yazmak zorundadır. Domainler hem kullanıcılar için hem de arama motorları için çok önemlidir. Zira bir ayakkabı firmasının “ayakkabisatinal.com” ile “xayakkabi.com” arasında dağlar kadar fark var.

Belki Google ‘da keyword domain olduğu için “ayakkabisatinal.com” biraz daha önde çıkabilir fakat bu geçici bir durum da olabilir. Sonuçta kullanıcı hangi sitede daha çok vakit geçirirse Google bir süre sonra onun sıralamasını daha da yükseltecektir. Bu durumu Google açısında değil de kullanıcı açısından düşünelim. Ben şayet bir ayakkabı almak istesem Google ‘a direk marka ismiyle yazarım ve %99 bu sektörün liderleri ilk sıralarda çıkar. Ben de haliyle o sonuçlara tıklarım. Yani küçük bir ayakkabı firmasının sitesine tıklamam. Fakat bu benim için geçerli bir durum. Eğer siz “xayakkabi.com” olarak özgün markanız ile e-ticaret sitesi açtıysanız, sitenizde uygun fiyatlı ayakkabılar mevcutsa, bir kişi direk adres çubuğuna sizin sitenizi de yazabilir. Ve haliyle bir nevi Google ‘a ihtiyacınız kalmaz. Fakat öte yandan “ayakkabisatinal.com” olarak tamamen Google ‘a yönelik bir site açmış olursunuz kısaca kaybedersiniz.

Şunu da hatırlatmadan geçmeyelim. Eğer sitenize gelen ziyaretlerin minimum %20-%30 civarı sitenize direk adres çubuğundan yazıp geliyorsa bunun size Google sıralamalarında fazlasıyla katkısı olacak. Peki neden? Çünkü sitenizi direk adres çubuğuna yazıp girmek demek Google ‘ın çıkaracağı arama sonuçlarından daha iyi bir site sinyali göndermiş oluyorsunuz. Yani kullanıcı sitenize direk giriyorsa vardır bir bildiği deyip sizi sıralamada daha iyi konuma getiriyor.

Tabii bu biraz da markanızın reklamını yapmakla da ilgili. Biz sadece işin başını anlatıyoruz. Yani ilk kural “akılda kalıcı, kısa, anlaşılır, sektörünüzle uyumlu” bir domaine sahip olmak. Tabii keyword domain alıp Google ‘a göbek bağlamayı da tercih edebilirsiniz. Ve hatta keyword domainli sitelerin Google ‘da daha hızlı yükseldiği de bir gerçek. Ancak işin sırrı şurada yatıyor. Sitenizi kurduğunuzda yapacağınız domain seçimi size 2 yol sunacak. Google ‘da hızlı yükselip kullanıcıya ulaşmak ve akabinde iyi bir içerik sunmak mı yoksa yavaş yükselmek fakat kullanıcıların aklında yer edinen bir site olup Google ‘dan bağımsız olmak mı? Bize sorarsanız marka bir domain ve devamında biraz reklam bütçesi ayırıp çalışma yapmanızı tavsiye ederiz.

Bir diğer konu da domain uzantısı. Com,Net,Org uzantılar normalde farklı kullanım alanlarına sahiptir. Diğer domain uzantıları da aynı şekilde fakat önüne gelen site açmaya kalkınca “org” uzantılı oyun siteleri bile çıkıyor. Halbuki “org” uzantılar dernekler, vakıflar için kullanılır. Saçmalıktan başka birşey değildir. Siz siz olun ilk önce iyi bir domain ve ardından iyi bir de domain uzantısı tercih edin. Eğer yeni bir site açtınız ve bu tavsiye ettiklerimizi uygulamadıysanız hemen yeni bir domain alıp oraya yönlendirmenizi tavsiye ederiz.

Performans.Net ‘den domain kayıt ettirmek için Domain menüsünden Domain Tescili seçeneğine tıklayıp aklınızdan geçen domainleri inceleyebilir, akabinde ödemeyi yaparak sahibi olabilirsiniz.