Hazır paketlerle SEO hizmeti veren ve kendilerine SEOcu diyenlerin hizmetlerini alanlar son zamanlardaki Google güncellemeleriyle bin pişman durumda. Çünkü bu hazır paketlerde kullanın kalitesiz ve yapay backlinkler zamanla Google güncellemeleriyle tamamen etkisiz hale getirildi. Kısa süreli yükseliş yaşayan site sahipleri de büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Size SEO ‘yu kuralına göre oynamanızı ve SEO uygulanışı hakkında birkaç fikir edinmenizi sağlamak amacıyla bu makaleyi hazırladık.

SEO, basit tanımıyla sitenizi ziyaretçileriniz için kullanışlı bir hale getirmektir. SEO her ne kadar arama motoru optimizasyonu anlamına da gelse Google bile sitenizi bizim için değil ziyaretçileriniz için optimize edin diyor. Buradan da anlayacağımız üzere SEO ‘nuzu artırmanın yolu farklı sitelerden backlink almaktan değil sitenizin eksikliklerini kapatmaktak geçiyor.

Bir web sitenizin SEO yolunda ilk adımı site içi optimizasyondan geçer. İngilizce olarak One Page SEO olarakta tabir edilir. Bu SEO adımında yapılması gerekenleri parça parça anlatalım.


Siteniz Hızlı Olmalı

Web sitenize gelen bir ziyaretçi eğer sayfanızın açılması için 1-2 saniyeden fazla bekliyorsa bir problem var demektir. Ziyaretçilerin çoğu bu durumdan memnun olmaz ve hemen sitenizden çıkar. Bu durum sitenizin hemen çıkma oranını artırır. Hemen çıkma oranı artarsa Google bunu olumsuz bir sinyal olarak algılar.

Sitenizin hızının optimize olması için; web sitenizin kod yapısının temiz yani gereksiz kod bloklarından arındırılmış, eğer hazır altyapı kullanıyorsanız gereksiz eklentilerden arındırılmış, kullandığınız hosting/serverın işlem kalitesi (ram,işlemci,trafik) yüksek olmalıdır.


İçerik Olmadıktan Sonra Hız Neye Yarar?

Siteniz ne kadar hızlı olursa olsun; sitenizde ilgi çekici, özgün bir içerik olmadıkça sitenizin hızının pek bir önemi yoktur. En azından kaliteli ve özgün bir içerik için ziyaretçileriniz sitenizin yavaşlığına pek takılmayabilir.

Kaliteli içerik elbette ilgi çekici ve ziyaretçi “buna mutlaka bakmam gerek” tarzı bir his uyandıran içeriktir. Başka yerde olmayan ve sadece sitenizde bulunan bir içerik size Google gözünde iyi bir SEO gücü katabilir.


Tasarımı Küçümsemeyin

Web sitenizin tasarımını belki içerik ve hız daha önemli diye pek önemsemeyebilirsiniz. Fakat sitenizin tasarımını illa logodan, renklerinden ibaret sanmayın. Tasarım demek kullanışlılık demektir. Siteniz hızlıdır, birçok kaliteli içerik vardır fakat bir kişi sitenizde farklı bir sayfaya bakmak için 5 saniyeden fazla uğraşıyorsa yalnız birşeyler var demektir. Kategorilerinizi, menülerinizi, önemli sayfalarınızı hem ana sayfada hem de içerik sayfalarında göstermeniz ziyaretçiye sitede dolaşım kolaylığı sağlar. Bu hem ziyaretçiye memnuniyet sağlar hem de bir kişi sitenizden birden fazla sayfada gezdiğği için Google gözünde hemen çıkma oranı düşüp sayfa görüntüleme oranı artar. Haliyle olumlu bir SEO puanı kazanırsınız.

Sitenizin kullanışlılığının yanı sıra renk uyumunu da gözardı etmeyin. Zira birbirine çok karşıt renkler kişilerin gözlerini rahatsız edeceğinden dolayı sitenizde fazla durmak istemeyebilir.


Ziyaretçilerle Etkileşim

Ziyaretçileriniz herhangi bir makalenizi okuyup aklına takılan bir soruyu yorum olarak sormuş olabilir. Mutlaka cevap verin. Sorusuna cevap verecek bilginiz olmamasına rağmen cevap vermeyi ihmal etmeyin. Zira cevapsız kalan bir yorumu gören diğer ziyaretçiler “bu sitenin yöneticisi çok ilgisiz” gibi fikirler edinebilir. Ve sonra sitenizle ilgili bu olumsuz fikre sahip kişiler Google ‘dan farklı bir konu araştırdığında yine sizin sitenizi arama sonuçlarında görürse içinden pek tıklamak gelmez. Bu da hem ziyaretçi kaybına, hem de ziyaretçinin sitenize getireceği SEO puanlarını kaybetmenize sebep olur.

4 ana maddede anlattığımız ziyaretçi için SEO kavramı elbette bunlardan ibaret değil fakat genel itibariyle bir sitede gerçekten kaliteli içerik bulunmalı, hızlı olmalı, tasarımı kullanışlı ve göze hoş gelen bir temaya sahip olmalı, sitenizle sürekli ilgilendiğinizi gösteren işaretler (sürekli girilen yeni içerikler, yorumları cevaplama) bulunmalı.